FAQ    Szukaj     Forum    Zarejestruj się    Zaloguj się

Strona główna » Pytania do ekspertów » Logopeda odpowiada

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: wymowa ęm zamiast ę
 Post Wysłany: Sob Lip 17, 2010 10:31 am 

Dołączenie: Sob Lip 17, 2010 10:28 am
Witam,
Bardzo proszę ekspertów o pomoc. Mam już 20 lat i nie wiem czemu dodaję do każdego zdania (ęm) zamiast mogę mówię mogęm … pomogę – pomogęm.
Ostatnio wstydzę się rozmawiać ponieważ towarzystwo się śmieje.
Byłem po poradę u logopedy ale powiedział że nic z tym już nie zrobię.
Nie wiem już co robić. :( ćwiczyć, jakieś książki ?? hmm….

Temat postu: Re: wymowa ęm zamiast ę
 Post Wysłany: Sob Lip 17, 2010 2:39 pm 
Ekspert portalu
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 20, 2009 11:21 pm
Witam serdecznie :lol: Nie jest prawdą, że nic nie da się zrobić z Twoim problemem. Samogłoskę „ę” wymawiamy z lekko zredukowaną nosowością tzn. krócej „chcę/e Ci powiedzieć” lub zupełnie bez rezonansu nosowego np. „chce Ci powiedzieć”. Pełne brzmienie nosowe „ę”, wręcz przerysowane przez Ciebie „ęm” może być rażące i dlatego tak reagują Twoi znajomi. Inaczej to wygląda w przypadku samogłoski „ą” – ponieważ zawsze wymawiamy ją z pełnym rezonansem nosowym np. chcą, zrobią, mówią (..). Pracę nad prawidłową wymową warto rozpocząć w każdym etapie naszego życia - Ty rozpocznij ją od dziś. Ćwiczenia warg, języka oraz nagrywanie siebie bardzo pomogą. Spróbuj przy wymawianiu samogłoski „ę” układać płasko wargi – rozciągaj je, jak do uśmiechu wymawiając „ę” w wygłosie, czyli na końcu wyrazu jak „e” np. zamiast mogę – mów moge, zamiast pomogę – mów pomoge, (…) zobacze, mowie, rysuje, gotuje. Odnosowiona wymowa jest bardziej prawidłowa niż ta z pełną doliterową nosowością. Polecam zmianę logopedy. Zajrzyj również do książki pani prof. Bogumiły Toczyskiej „Elementarne ćwiczenia dykcji” (Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe, Gdańsk 2000). Walcz o siebie :lol: Możesz na wszelki wypadek również sprawdzić swój słuch (zbadać go) – żeby wykluczyć problem nieprawidłowego odbioru dźwięków. Serdecznie pozdrawiam. Zenobia Bogdanowska

Temat postu: Re: wymowa ęm zamiast ę
 Post Wysłany: Sob Lip 17, 2010 7:31 pm 

Dołączenie: Sob Lip 17, 2010 10:28 am
Bardzo dziękuję Pani za pomoc. Ogromnie mi Pani pomogła

Pozdrawiam :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Strona główna » Pytania do ekspertów » Logopeda odpowiada

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości