FAQ    Szukaj     Forum    Zarejestruj się    Zaloguj się

Strona główna » Pytania do ekspertów » Logopeda odpowiada

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zacinanie się przy "r"
 Post Wysłany: Sob Lip 10, 2010 12:04 pm 

Dołączenie: Sob Lip 10, 2010 11:55 am
Nie mogę mówić r, bo się zacinam przed tą głoską. Nie mogę normalnie mówić wyrazów z tą literą i przy tym muszę się wysilać. Rzadko mi się udaje powiedzieć płynnie. A gdy przed r występuje litera k, g, h to właściwie w ogóle nie mogę wypowiedzieć tych wyrazów. Czy są jakieś sposoby, abym mógł normalnie, płynnie mówić?

Temat postu: Re: Zacinanie się przy "r"
 Post Wysłany: Sob Lip 17, 2010 1:07 pm 
Ekspert portalu
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 20, 2009 11:21 pm
Witam Cię Sławku :lol: Problem, który opisałeś jest oczywiście do rozwiązania. Objawem niepłynnego mówienia mogą być m.in. bloki, które u Ciebie występują przed głoską „r”. Utrudnia to z pewnością swobodne wypowiadanie się. Spowodowane może być napięciem, stresem, zaburzonym torem oddychania (…). Proponuję wizytę u logopedy, by dokładnie zdiagnozować problem i rozpocząć terapię. Tymczasem, rozpocznij ćwiczenie płynnego mówienia od stosowania przed blokiem delikatnego chuchnięcia, możesz też pomóc sobie gestem – ruchem ręki. Najważniejsze, by nie bać się sytuacji „zająknięcia” i zacząć działać. Zajrzyj na stronie www.logopeda.pl do zakładki zaburzenia mowy – jąkanie, znajdziesz tam wiele porad dotyczących płynnego mówienia :lol: Pozdrawiam i życzę sukcesów w płynnym mówieniu. Zenobia Bogdanowska

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Strona główna » Pytania do ekspertów » Logopeda odpowiada

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości